Prima Casa 2019. Conditii, fonduri si forum. Te incadrezi?

Unde

Written by:

Vrei sa te muti in locuinta proprie si doresti sa stii mai multe detalii despre Prima Casa 2019?

Afla ca bancile au dat drumul deja la fonduri si poti incepe demersurile pentru a aplica la programul Prima Casa 2019.

Conditiile se pastreaza aceleasi si in acest an, iar din acest punct de vedere putem spune ca suntem avantajati.

Nu se plafoneaza sumele acordate si nici celelalte conditii, asa cum se facuse un anunt la inceputul anului.

La Prima Casa 2019 este asadar nevoie de un avans de doar 5%, in timp ce bancile la un credit ipotecar normal cer minim 15% avans.

Chiar daca ai disponibil un avans de 15%, probabil preferi Prima Casa deoarece in acest mod poti folosi restul de bani care iti raman pentru a mobila noua locuinta.

Mai multe banci promit pre-aprobare la fel de rapida ca la un credit de nevoi personale. Totusi trebuie sa ne gandim ca Prima Casa este un program care implica mult mai multe documente fata de un imprumut simplu.

Ce trebuie sa fac sa aplic?

Mai intai de toate iti recomandam sa mergi la mai multe banci pentru a vedea daca te incadrezi in program si in conditiile lor cu venitul tau sau al familiei.

Desi conditiile sunt la fel in program, cand vine vorba de venit bancile au propriile reguli dupa care se ghideaza si ele iti pot spune daca te incadrezi.

Mergi in orice caz la mai multe banci, asa te informezi si afli mai multe lucruri.

Dupa ce ai primit acceptul de la banca si esti considerat un client eligibil, e timpul sa iti cauti apartamentul sau casa pe care sa o cumperi in rate.

In aceasta etapa trebuie sa tii cont de plafonul pe care ti-l poate acorda banca si sa te incadrezi in el.

Dupa ce ai gasit locuinta eligibila pentru finantare in programul Prima Casa 2019 si proprietarul este de acord, nu iti ramane decat sa continui formalitatile.

Acestea presupun printre altele incheierea unui antecontract la notar si inaintarea dosarului la banca, dar si asteptarea raspunsului de la Fondul de Garantare.

Pe adresa noastra de contact au venit foarte multe intrebari legate de acest program. O sa incercam sa rezolvam cateva dintre nelamuririle voastre in randurile urmatoare.

De cand au inceput bancile sa acorde credite Prima Casa in 2019?

Conform statisicilor noastre, cele mai multe banci au avut disponibile fonduri incepand cu 1 martie 2019, odata cu aplanarea discutiilor legate de Buget.

Aveti idee cat mi se acorda daca am un salariu de 3000 lei?

Mai intai de toate trebuie sa facem diferenta intre salariul net si brut. Si mai important decat atat, conteaza ce scrie in cartea de munca, cu ce salariu sunteti angajat.

Dar pentru a raspunde va putem face o aproximatie din raspunsurile celorlalti cititori care au luat pana acum Prima Casa.

La BRD cu acest salariu am cunoscut persoane care au luat 45000 euro.

De asemenea, la BCR pentru un salariu net de 2600 lei sunt persoane care ne spun in comentarii ca s-au calificat pentru un credit de 40000 euro.

La un salariu net de 3600 lei in cadrul OTP au fost persoane care au obtinut spre exemplu si 54000 euro.

Totul depinde insa si de cate persoane aveti in intretinere, ce alte credite mai aveti, dar si de celelalte datorii curente.

Un raspuns concret si un calcul cu exactitate puteti primi cand mergeti la banca. Dupa o interogare in baza de date ANAF, se afla imediat un raspuns de la consilierul bancii.

Vreau sa iau un credit Prima Casa impreuna cu partenerul de viata. Se poate? Mentionez ca nu suntem casatoriti.

Da, programul de finantare Prima Casa se adreseaza si persoanelor necasatorite, cu conditia ca fiecare sa cumpere cota parte din imobil si sa participe la simulare cu veniturile sale. De obicei vorbim de o cota parte de 50% pentru fiecare dintre parteneri.

Ce vechime trebuie sa ai pentru Prima Casa 2019?

In cadrul acestui criteriu bancile pot avea conditii diferite, insa in principiu se cer minim 6 luni.

Mai sunt si banci care accepta clienti care au doar 3 luni de munca, insa e recomandat ca acestia sa aiba contract pe perioada nedeterminata.

In egala masura sunt si banci la care e nevoie de 1 an de cand lucrezi ca sa fii acceptat in programul Prima Casa 2019.

Daca sotul meu lucreaza pot sa ma incadrez la programul Prima Casa cu indemnizatie pentru cresterea copilului?

Sunt vesti bune in aceasta directie deoarece majoritatea dintre banci iau in considerare venitul pe perioada concediului.

Se mai poate cere in acest caz o adeverinta de la ultimul loc de munca in care sa fie inclus venitul pe 3 luni, anterior suspendarii contractului.

In cazul in care o banca nu accepta un coplatitor cu indemnizatia de crestere copil, nu te lasa descurajata pentru ca sunt si alte banci la care acest lucru este posibil.

Efectuati o simulare pentru Prima Casa 2019 la fiecare banca la care mergeti si calculati in final care ofera cele mai bune costuri, avand in vedere ca majoritatea conditiilor sunt aceleasi.

Ai intrebari? Trimite mesajul sau comentariul tau

Your email address will not be published. Required fields are marked *